drvena kasikajpg.jpg
UKUSI LIKE

FILOZOFIJA JEDNOG LONCA

 

   Filozofija jednog lonca ili minimalizam kao pravac u kulinarstvu postoji kod nas oduvek bilo zbog  oskudice hrane, uštede vremena, vere, čuvanja zdravlja, a pre svega zbog dobrog ukusa jela spremljenih u jednom loncu.

 

Lonac 2.jpg Minimalizam naših baka potpuno je uklopljen u sada važeća pravila zdrave ishrane što podrazumeva korišćenje malih količina i malog broja vrsta organskih namirnica u toku jednog dana, rasporedjenih u više obroka.

 

               Teško je staviti bilo kakve primedbe jelima kao što su: pasulj, kupus, čorba, sarma, punjene paprike, tikvice, gulaš, paprikaš, boranija, grašak, musake, pilavi,  riba... a sva ova jela mogu biti prilagodjena i  najstrožijim dijetama.

 

Koriščenje najviše 7 vrsta namirnica dnevno, koje se rotiraju na 5 do 7 dana mali je izazov kreativnosti i spretnosti, a veliki dobitak za varenje i zdravlje. Princip je:

·         doručak – jači, ako  je moguće topao;

·         užina 1 – jedna vrsta voća;

·         ručak -  kuvano  jelo ili riba uz salatu;

·         užina 2- ista kao užina 1;

·         večera -  lagana od ostataka predhodnih obroka ili samo salata.

 

Dajemo primer jelovnika za 2 dana (ostalo prepuštamo Vašoj inventivnosti):

               

       1. dan - duručak: kačamak preliven iseckannim u "secku"pa proprženim šampinjonima- užina 1: jabuka, - ručak: pasulj sa ili bez mesa uz salatu od cvekle, užina 2  jabuka, večera: salata od  cvekle sa hlebom. voda 1.jpg

         2. dan - doručak: poparene heljdine pahuljice i rovita jaja,- užina 1: banana,- ručak: kelj sa krompirom i mesom, užina 2: banana,- večera: riba sa heljdinim pahuljicama.

 

Nikad dovoljno podsećanja na tečnost kao uslov zdravlja i prijatnosti - voda, mlečni napitci, sveži sokovi i po neka čaša vina uvek su dobrodošli.

 

Ozbiljne i šaljive misli o hrani

·    Budite umereni u jelu i piću. (Biblija)

·   Najbolja je hrana koju ste sami zaradili. (Muhamed)

· Novčić će vas uvesti u autobus ali slobodno mesto će vam obezbediti beli luk.

·  Najopasnija hrana je torta - svadbena.

 
 

 

 

Predlažemo:     

 

PITA OD SIRA I BUNDEVE

pita od bundeve.jpg

 

pleni neobičnošću, harmonijom i blagim ukusom.

Fil: Blag mladji sir (oko 600 gr.) izgnjećiti sa 250 gr.

rendane bundeve, 4 jaja i tri kašike ulja.

Uzimati po jednu koru pa samo tanko razmazati malo fila i srolnati

Na plitki pleh staviti pek papir, ređati uvijene kore, staviti u zagrejanu rernu i peći na 200 stepeni oko 25 min. 

 

KROMPIR PAPRIKAŠ

 

Kupus salata.jpg uz kupus salatu je klasično jelo u bezbroj varijanti, bez mesa ili sa junećim, telečim, pilećim ili zečijim mesom. Sada je predlog juneći paprikaš:

Otvoren lonac.jpg - glavicu iseckanog crnog luka propržite da postane  staklast;

- ubaciti kockice junetine sa nekoliko listova  lorbera, najmekša je od kapka, te malo propržiti;

- dodati jednu šargarepu sečenu na kolutove, 3-4 čena belog luka i naliti  šoljicom mlake vode pa  pustiti da se dinsta na tihoj vatri;

- kada voda ispari  opet nalivati dok meso ne počne da mekša;

- sada dodati malo paradaiza, malo aleve paprike;

- osoliti, dodati krompir i naliti mlakom vodom  jedan prst iznad krompira;

-  kuvati dok se krompir ne skuva i voda delom  ispari.




 
daca1.png
 
Miroslava Dacić Dimitrijević