drvena kasikajpg.jpg
UKUSI LIKE

UKUSNO I LEPO NA OKO

 

 

Konzumiranje hrane nije samo čovekova biološka potreba već i društveni događaj.  Kako pripremiti i aranžirati hranu da bude ukusna i dopadljiva?

 

Serviranje hrane je nešto o čemu se i u našoj kulturi uvek vodilo računa.

Večno je pitanje: Kako postaviti sto? Postoje mnoga pravila za postavljanje i ona se  vremenski i prostorno razlikuju.

Odgovor je ipak jednostavan.

- Sto i sve na stolu treba da bude čisto.

- Ne treba pretrpavati sto hranom i sudovima kako bi sve bilo preglednije.

- Sačuvati autentični izgled hrane, izbegavati mnogo ukrasa na stolu.

 

 Serviranje se prilagođava:

1.Vrsti jela – npr. pasulju odgovaraju grnčarske posude a zelenoj salati staklena činija.

2. Prilici - Običnim danom pita uz jogurt može biti ceo obrok i može se servirati  u tepsiji. U svečanoj prilici pita je  deo predjela i lepo izgleda npr. na drvenim tanjirima.

- Raspored  na stolu treba da je takav " da je sve pri  ruci" ljudima koji jedu.

- Opšti izgled postavljenog stola treba da bude lep i skladan i ne samo  da podstiče apetit već da utiče na dobru komunikaciju prisutnih.

 

 

ROLNICE SA SIROM OD KUPOVNIH KORA –vrlo ukusne

 

Materijal: 500 gr. kora, 700 gr. mladog sira, čašica pavlake, 4 jaja, ulje, kisela voda i prašak za pecivo.

- U činiju razbiti 4 jaja, mešati sa 5 kašika ulja, dodati   pavlaku, 5 kašika kisele vode i trećinu kesice praška za  pecivo pa opet dobro izmešati viljuškom.

-   Prethodno usitnjenih 700 gr.  sira ubaciti u činiju sa  jajima i dobro izmešati.

-  Svaku koru blago premazati mešavinom vode i ulja i  presaviti na pola po DUŽOJ strani, premazati filom  umereno, ivice  UŽIH strana presaviti tako da se  susretnu na polovini, ponovo staviti malo fila okolo i po spoju, blago srolnati. Slično se pravi sarma.

-  Rolnice poređati u plitak pleh na pek papir, ubaciti u  ugrejanu rernu na 220 stepeni i peći 35-40 min.

    

 PRŽENI SLATKI KUPUS - lep nov ukus

 

Potreban materijal: manja glavica kupusa, 3 srednje šargarepe, 5 čena belog luka, ulje, so i kari.

- Kupus isecite kao za salatu, šargarepu izrendajte na krupno, beli  luk iseckajte. Ringlu uključite na srednju jačinu.

- U šerpu sipajte ulje i  trećinu kašičice soli, dodajte trećinu kupusa  i malo osolite, pa to ponovite dva puta. Stavite šerpu na toplu ringlu i  još je malo smanjite. Poklopite šerpu te povremeno kada kupus  počne da spada promešajte i dodajte šargarepu, beli luk i trećinu   kašičice karija. Jelo je gotvo kada kupus omekša a još se krčka po malo. Prži se oko 20 min. BEZ DOLIVANJA VODE.

Prilog nije obavezan ali po želji može biti meso ili kobasica.

 
daca1.png
 

Miroslava Dacić Dimitrijević